Thursday 17 October 2019  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Toplotna izolacija temeljne plošče v praksi
Print

 

Temeljna plošča omogoča izvedbo odličnega, neprekinjeno izvedenega energijskega ščita pod objektom, zato se pri gradnji nizkoenergijskih objektov odločamo za tovrstno temeljenje. S toplotno izolirano temeljno ploščo zmanjšamo možnost nastanka toplotnih mostov, pa hkrati dobimo masiven element, ki služi akumulaciji notranje toplote in s tem ohranjanju stabilne temperature prostora. Odvisno od želene energijske učinkovitosti vgradimo toplotno izolacijo debeline od 12 pa do 30 cm.

Gradnja na temeljni plošči je ekonomičnejša od gradnje na pasovnih temeljih ne samo zaradi učinkovite toplotne zaščite, temveč tudi zaradi manjših stroškov. Prednosti, kot so:

  • plitvejši izkop,
  • opaževanje (le) robu temeljne plošče,
  • enostavna armatura,

cenovno odtehtajo večjo porabo betona.

 

Postopek izvedbe

 

Izkop gradbene jame

Izkop v primeru nepodkletene stavbe je v primeru gradnje na temeljni plošči zelo plitev. Zmrzovanje pod temeljno ploščo preprečimo s širše položeno plastjo toplotne izolacije.

 

Vgradnja instalacij pod temeljno ploščo

Instalacije lahko namestimo pod nivojem temeljne plošče. Če je objekt grajen s potresno varovalko, potem je tudi instalacije, ki prehajajo skozi temeljno ploščo  potrebno izvesti po pravilih potresne gradnje.
 
 
 

Priprava tal

Po namestitvi instalacijskih vodov (kanalizacija, vodovod, plinovod, električna napeljava,…) površino izravnamo ter jo utrdimo z enakomerno uvaljanim tamponskim slojem  iz gramoza. Upoštevamo zahteve geomehanika. Za natančnejšo izravnavo uporabimo fini pesek ali  pusti beton. Na tako pripravljeno podlago položimo prvi sloj toplotne izolacije.

 

 
 
 

Toplotna izolacija

Tip toplotne izolacije izbere statik glede na obtežbo stavbe in zahtevano potresno varnost. Toplotno izolacijske plošče FIBRANxps 400-L  (500-L ali 700-L) položimo tesno eno zraven druge, da ne pride do nepotrebnih toplotnih mostov.
Površino prvega sloja izolacije po obodu tlorisa stavbe povečamo zaradi toplotne zaščite zemljine  pod temeljno ploščo. Zakaj? Če je stavba grajena brez kleti, s temeljno ploščo običajno ne sežemo do globine (cone) zmrzovanja, zato podaljšamo izolacijo v horizontalni smeri in s tem podaljšamo pot hladu z istim učinkom, kot če bi povečali globino temeljenja.

Na mestih vertikalnih vodov moramo, žal, narediti toplotni most, da skozi toplotno izolacijo speljemo cevi z instalacijami. Z uporabo SEIMIC temeljne blazine tudi instalacije izvedemo po načelih potresne
gradnje (z gibljivimi cevmi, cevi z okljuki ali z dodatnimi koleni, cevi se lahko speljejo v  cevnem ovoju ali v jaških), da se v primeru večjih strižnih sil instalacijski vodi ne poškodujejo.
 
Toplotno izolacijske plošče FIBRANxps 400-L so namenjene toplotni izolaciji pod temeljnimi ploščami stanovanjskih hiš (npr K+P+1). 2,5 m dolge plošče omogočajo hitro izvedbo ter manj spojev, ker imajo robove v obliki črke "L" (spoj na preklop) so povsem primerne tudi za polaganje v enem sloju. Za nizkoenergijsko hišo se priporoča  toplotne izolacije v debelini najmanj 12 cm, za dobro nizkoenergijsko hišo, in pa hišo grajeno po pasivnih standardih, se priporoča dvoslojna izolacija v skupni debelini največ 24 cm.  Ko potrebujemo 30 cm izolacije pod temeljno ploščo, jo po pravilu namestimo v treh slojih.
 
 

 

 

 

Hidroizolacija

Hidroizolacijsko plast (npr. samolepilno bitumensko hidroizolacijo) položimo na prvi sloj toplotne izolacije, povarimo njen zaščitni sloj PE folije in nanjo prilepimo dvostransko samolepilno hidroizolacijo FIBRANhydro SEISMIC T-1,8sk/sk, ki je sestavni del preverjenega in patentiranega sklopa SEISMIC temeljne blazine ter tako dosežemo sovprežno delovanje celotne temeljne blazine, da v primeru večjih potresnih sil ne pride do zamikov med njenimi plastmi.  Hidroizolacijo takoj zaščitimo z drugo plastjo toplotne izolacije FIBRANxps  SEISMIC. 

 

Opomba:
Hidroizolacije se na polistirenske toplotne izolacije, kot je tudi FIBRANxps, ne sme nameščati z odprtim ognjem, zato v primeru uporabe bitumenske hidroizolacije uporabimo samolepilno hidroizolacijo.

 

Opaž temeljne plošče

Pred polaganjem drugega sloja toplotne izolacije, naredimo opaž oboda temeljne plošče. Vanj vložimo drugi sloj izolacije FIBRANxps SEISMIC 400-L (500-L, 700-L), s tem zaščitimo hidroizolacijo pred poškodbami. Prva plast toplotne izolacije je položena širše od oboda temeljne plošče, da toplotno izoliramo zemljino pod obodom objekta zaradi plitvega temeljenja.

Z drugim slojem toplotne izolacije FIBRANxps SEISMIC, ki se ga namesti v opaž temeljne plošče, se zaščiti hidroizolacija. 

 

 

 

Tesnilna folija

Pri potresno varnih rešitvah z uporabo FIBRANxps SEISMIC izolacijske plošče ne smemo uporabiti tesnilne folije, da omogočimo sprijemnost med SEISMIC izolacijsko ploščo in betonom in s tem njuno sovprežno delovanje. Pred betoniranjem armiranobetonske plošče je priporočljivo pregledati spoje med položenimi toplotno izolacijskimi ploščami ter večje špranje zatesniti s PU peno, ki preprečuje odtekanje cementnega mleka med spoje toplotne izolacije.

AB temeljna plošča

Temeljna plošča se izvede kot armirano betonska plošča. Vrsto, količino ter pozicijo armature določi statik, prav tako tudi debelino plošče in kvaliteto (marko) betona.

 


Zunanja stena

Po postavitvi sten izvedemo stensko samolepilno hidroizolacijo v višini cokla in jo spojimo s horizontalno hidroizolacijo. Ni priporočljivo, da se hidroizolacija lomi pod pravim ali ostrim kotom, zato  kot spoja med potekom vertikalne in horizontalne hidroizolacije omilimo s trikotno letvijo iz FIBRANxps, ki je izvedena posebej za ta namen. Lom hidroizolacije pod ostrim kotom lahko ogrozi njeno brezhibnost. V zemlji, kamor kasneje nimamo več dostopa, si napak ne smemo privoščiti.

Vertikalna hidroizolacija se pod topim kotom (preko FIBRANxps kotnikov) spoji s horizontalnim hidroizolacijskim slojem

 

 

Tla nad temeljno ploščo

S temeljno ploščo, izolirano s spodnje strani, lahko odmislimo klasično izgradnjo podne konstrukcije. Vložek v temeljno ploščo se obrestuje tudi tu. Hidroizolacija, ki se sicer izvaja na talni plošči, je že izvedena, toplotna izolacija pa prav tako. Temeljna plošča (masivni beton) nam služi kot velik akumulator toplote in zagotavlja stabilno temperaturo prostora. Prve dni bomo sicer morali dovajati malo več toplote za ogrevanje, ki pa se bo ščasoma akumulirala v masi betona. Betonska temeljna plošča bo zato sčasoma delovala kot pasivno ogrevalo.
 
Namig: Pri izdelavi tlakov moramo zagotoviti zvočno izolacijo, za preprečevanje širjenje udarnega zvoka. To lahko zagotovimo s penjeno folijo FIBRANxpe, ki jo namestimo pred izdelavo plavajočega poda.

 

 Potresna varovalka (potresna izolacija)

Toplotno izolacijske plošče FIBRANxps SEISMIC so preverjene tudi za obtežbe potresa. FIBRANxps SEISMIC z betonsko temeljno ploščo deluje sovprežno, kakor tudi s spodnjim slojem FIBRANxps, s katerim je povezan preko obojestransko samolepilne hidroizolacije.  FIBRANxps , položen pod celotno površino temeljne plošče objekta, omili potresne sunke. Ob močnejšem potresu potresna izolacija deluje povratno elastično, s čimer se  zmanjšajo rušilne sile na sami konstrukciji objekta.
Prednost uporabe FIBRANxps SEISMIC izolacije in obojestransko samolepilne hidroizolacije v primeru dvoslojne toplotne izolacije (skupno ime  SEISMIC TEMELJNA BLAZINA) je dodatno še v tem, da ne pride do striga na instalacijskih vodih.

Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2019 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!