Monday 22 July 2019  
   
Rešitve temeljnih blazin
Inštalacije

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Omejitve, pod katere ne smemo
Print

Pri gradnji na potresno ogroženih območjih se je ob študiji Potresna varnost pasivnih hiš, ki jo je izdelala skupina izkušenih slovenskih konstrukterjev raziskovalcev, pokazalo, da moramo po Eurocode 8 pri projektiranju na izolacijski podlagi pozornost dodatno usmeriti na izbiro tehničnih karakteristik proizvodov, preveriti strižne sile v slojih ter možne pomike med posameznimi sloji. Graditi moramo na tako imenovani TEMELJNI BLAZINI.

Pri konstrukcijsko zahtevnih, predvsem visokih stavbah ter stavbah z neugodnimi gabariti, je potrebno tako pri manjših kot velikih projektnih pospeških narediti preračun potresne varnosti. Za enostavne objekte ter objekte pogosto izvajanih gabaritov do dveh ali treh etaž vam lahko ustrezno rešitev za temeljenje na temeljni blazini predlagamo na podlagi dosedanjih izkušenj, seveda pa jo mora projektant potrditi.

Zaradi dinamičnih obremenitev toplotno izolacijskega sloja pod temeljno ploščo stavbe, so postavljene omejitve z nazivno tlačno trdnostjo izolacije na najmanj 400 kPa, ki običajno že ustreza tako lahkim montažnim stavbam in nižjim masivno grajenim objektom, kot so stanovanjske hiše, otroški vrtci, šole.., seveda pa je odvisno od konstrukcijske zasnove in koncentracije sil na temeljno podlago. Za višje, težje ali gabaritno manj ugodne objekte se uporabi ustrezno nosilnejša izolacija z npr. 500 ali 700 kPa deklarirane tlačne trdnosti.

Za ustrezno izvedeno temeljno blazino se v direktnem kontaktu z betonsko temeljno ploščo uporabi toplotna izolacija imenovana SEISMIC, ustrezne tlačne trdnosti, torej oznake FIBRANxps SEISMIC 400-L ali 500-L ali 700-L. SEISMIC toplotna izolacija ima reliefno oblikovano zgornjo površino za dober oprijem s svežim betonom temeljne plošče, s čimer dobimo kompozitno (sovprežno) delovanje temeljne plošče in toplotne izolacije. Dodatna toplotna izolacija v primeru dvoslojne ali troslojne izvedbe je FIBRANxps 400-L ali 500-L ali 700-L.

Toplotna izolacija, ki sme biti izpostavljena vlagi ali vodi (nameščena pod nivojem hidroizolacije), mora biti praktično nevpojna, torej  z oznako WD(V)1 in WL(T)0,7.


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2019 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!