Sunday 16 June 2019  
   
Ometana fasada - ETICS
Obložena fasada
Obzidana fasada
Obešena fasada
Sanacija fasade

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran » - Fasade »
Fasadni cokel
Print

Vznožje stavbe, fasadni podzidek, ki ga običajno imenujemo fasadni "cokel", je prehod med zasutim, npr. kletnim zidom in fasado.

Toplotna izolacija cokla

Cokel je izpostavljen vplivom meteornih voda, zato je hidroizoliran do potrebne višine glede na lokacijo objekta. Ker je cokel izpostavljen vlagi, hkrati pa je del zunanjega ovoja stavbe, ga je nujno toplotno izolirati s trajno toplotno izolacijo iz materiala, ki ne vpija vode.

Če je cokel prevlečen z ometom ali oblečen v kamen oz. keramiko, kot toplotno izolacijo uporabimo nosilne plošče z zaprto notranjo celično strukturo ter odprtimi površinskimi porami. Odločimo se za FIBRANxps ETICS GF ali FIBRANxps ETICS BT z vzdolžnimi kanalčki za boljši oprijem in večjo nosilnost v primeru težjih oblog.

 

 

 

 

Če toplotna izolacija ne sodeluje z zaključnim slojem, to je v primeru obzidane ali obešene fasade, nadaljujemo z nameščanjem toplotno izolacijskih plošč FIBRANxps 300-L, s katerimi smo izolirali zasuti del zunanjega zidu oz. kletni zid.

V primeru obzidanega cokla ali obzidane fasade priporočamo dolge plošče FIBRANxps MAESTRO, ki se medsebojno stikujejo na "pero-utor", s čimer se zmanjšajo možnosti napak med gradnjo in linijske toplotne mostove.

Neizoliran ali slabo izoliran cokel je precej neugoden toplotni most na fasadnem ovoju. Če uporabimo neustrezno izolacijo, le-ta sčasoma vpije določeno količino vode in ne učinkuje kot toplotna izolacija. Tako toplotne izgube kot neugoden občutek hladnega dela stene pozimi ostane.


Pritrjevanje

Na coklu je najbolj kritičen del pritrjevanje izolacijskih plošč na hidroizolacijo, oz. predhodno kvalitetno pritrjevanje hidroizolacije na zid.

  • Mehansko pritrjevanje ni dovoljeno, ker bi pri tem poškodovali hidroizolacijo.
  • Pregrevanje hidroizolacije in lepljenje toplotno izolacijskih plošč z razmehčanim bitumnom ni priporočljivo, ker se hidroizolacija lahko pretali in s tem ni več funkcionalna, poleg tega pa uporaba ognja v bližini nezaščitene toplotne izolacije ni dovoljena.
  • Lepljenje z lepilnimi maltami ni uspešno, saj gladka površina hidroizolacije nima odprtih mikropor za dober oprijem.

Doslej se je kot najuspešnejša dokazala posebna poliuretanska pena za lepljenje XPS na hidroizolacijo. Za več informacij nas pokličite ali nam pišite.
Pri težjih oblogah cokla je priporočljiva mehanska pritrditev FIBRANxps ETICS BT plošč in sicer s sidri nad zgornjim robom hidroizolacije.

Poglejte si tudi sanacijo cokla in predela v zemlji.


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2019 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!