Sunday 16 June 2019  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Špalete oken in vrat
Print

Okna in vrata na fasadi predstavljajo mesta s povečanim toplotnim tokom v primerjavi s toplotno izolacijskim ovojem stavbe. Predstavljajo tako imenovani toplotni most med notranjo in zunanjo stranjo stavbe. Ker ne smemo varčevati na račun osvetljenosti prostora in zmanjševati okenske površine, izberemo toplotno izolativnejša okna in s fasadno izolacijo na špaletah optimiramo fasadni ovoj.

Špalete nizkoenergijskih stavb

Špaleto lahko toplotno izoliramo po celotni površini pred vgradnjo oken, ali pa zunanje in notranje špalete obdamo s toplotno izolacijo, ko so okna že vgrajena. Na izolirane špalete moramo misliti že ob načrtovanju, da ob vgraditvi izolacijskih plošč ne zmanjšamo okenske odprtine in projektirane osvetlitve.

Okna dobro nizkoenergijskih hiš, skoraj nič energijskih (pasivnih) hiš vgradimo v fasadni izolacijski sloj, izven ravnine zidu. Okna montiramo s pomočjo obešal in s tem preprečimo direkten kontakt okenskega okvirja z zidom. Toplotna izolacija fasade se nadaljuje v notranjo špaleto in jo ohranja »toplo«, s čimer zmanjšamo toplotni tok na površini okoli oken oz. vrat.
Pri nizkoenergijski gradnji moramo računati na relativno debel fasadni sklop. Da zaradi tega ne bi zmanjšali osvetljenost prostora, toplotno izolacijo na špaletah oblikujemo pod kotom vpada svetlobe.

Navodila: v brošuri FASADE

izolirana špaleta, revealšpaleta, reveal, izolacija, insulationšpaleta, revealšpaleta, toplotna izolacija

Poglejte si tudi sanacijo špalet.


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2019 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!