Sunday 16 June 2019  
   
Temeljna plošča
Streha pasivne hiše
NEH v sliki in besedi
AktivnaPasivnaHiša

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pasivna hiša
Print

Razred A (A1 in A2) - Pasivna hiša, Skoraj nič energijska hiša, oziroma hiša kvalitete zahtevane po letu 2020 

"Pasivna hiša" je optimalno varčna nizkoenergijska stavba, ki za razliko od zelo dobre nizkoenergijske hiše, ne potrebuje  konvencionalnega ogrevalnega sistema. Pri načrtovanju t.i. "pasivnih hiš", katerih poraba energije za ogrevanje je omejena na 15 kWh/m2a, je potrebno natančno slediti smernicam za tovrstno gradnjo, tako glede lokacije, orientacije in oblike objekta, kot tudi  glede senčenja, zrakotesnosti, rekuperacije odpadnega zraka ipd.  Osnova vsem nizkoenergijskim stavbam so večje debeline toplotne izolacije. Toplotne izolacije morajo biti vgrajene kontinuirano po celotnem ovoju stavbe, tudi pod temelji objekta, kjer težave toplotnih mostov rešujemo z optimalno izvedbo temeljenja, in sicer z izvedbo temeljne plošče.
 

Člani Konzorcija pasivnih hiš SlovenijeProjektiranje zelo dobro nizkoenergijskih, predvsem skoraj nič energijskih stavb, zahteva kompleksno poznavanje te tematike. V Sloveniji za izobraževanje tako projektantov kot tudi izvajalcev nizkoenergijskih stavb skrbi Konzorcij pasivnih hiš, ki je bil  ustanovljen na Fakulteti za arhitekturo  v Ljubljani pod vodstvom doc. dr. Martine Zbašnik Senegačnik. Konzorcij med drugim tudi podeljuje certifikate Konzorcija Pasivne hiše, s katerimi je potrjena ustreznost rešitve ter ustreznost energijske učinkovitosti obravnavanega segmenta za izvedbo pasivne hiše.

 

FIBRAN NORD d.o.o. je član Konzorcija pasivne hiše Slovenije 
.
 
Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES) je  zaostril minimalne pogoje za gradnjo energijsko učinkovitejših stavb. Slovenija s tem vstopa med vodilne države v Evropi glede na minimalno zahtevano stopnjo energijsko učinkovite gradnje.
 
Ker pa bo po letu 2018 oz. po letu 2020 obvezna Skoraj nič energijska gradnja, nepremičninski strokovnjaki priporočajo investitorjem, naj se z novogradnjami čim bolj približajo standardom Pasivne hiše, še posebej na kasneje nedostopnih predelih, kot so temelji in zasute stene. Energijsko slabše učinkovite stavbe bodo namreč po letu 2020 manj vredne v primerjavi z na novo grajenimi stavbami.
 
 
Po Pravilniku o metodologiji izdelave in izdaji energetskih izkaznic stavb objekti spadajo v določen energijski razred  (A1, A2, B1, B2, C, D...) glede na toplotno bilanco stavbe. V kateri energijski razred  bo spadala vaša hiša, vam vaš projektant lahko preračuna s programom ARCHIMAID.
 
Gradnja nizkoenergijskih (NEH) hiš zahteva izredno učinkovito toplotno zaščito tako pred toplotnimi izgubami pozimi kot pregrevanjem poleti. Toplotna izolacija mora biti po celotnem ovoju stavbe nameščena kontinuirano, brez toplotnih mostov.

 

Razvrstitev stavb glede na rabo energije za ogrevanje obravnava pravilnik o energetskih izkaznicah:

6. člen
V računski energetski izkaznici se stavbo uvrsti v razred energetske učinkovitosti glede na letne potrebne toplote za ogrevanje stavbe na enoto uporabne površine stavbe – Q(NH)/A(u) (kWh/m2a), in sicer:

– razred A1: od 0 do vključno 10 kWh/m2a,
– razred A2: nad 10 do vključno 15 kWh/m2a,
– razred B1: nad 15 do vključno 25 kWh/m2a,
– razred B2: nad 25 do vključno 35 kWh/m2a,
– razred C:  nad 35 do vključno 60 kWh/m2a,
– razred D:  nad 60 do vključno 105 kWh/m2a,
– razred E:   nad 105 do vključno 150 kWh/m2a,
– razred F: nad 150 do vključno 210 kWh/m2a,
– razred G: nad 210 do 300 in več kWh/m2a.

 

 Pasivna gradnja - Osnovna šola Brezovica pri Ljubljani

 


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2019 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!